Indonesia Honey Kiss
Praženie
Espresso/ Filter
86
Chuťový profil
Slivka, červené jablko, hrozno
Nadmorská výška
1500 - 1800 m. n. m.
Odroda
LINI S-795, Andungsari, Red Bourbon
Farmár / oblasť
Muhlis / West Java
Spracovanie
Blue Honey, Anaerobic, Wethull
Blog o káve odporúča
„Je to dobré. Je to aj dosť sladké, v dochuti cítiť trochu horkosti. Celkovo je to však veľmi dobré a mne tá horkosť nejako extrémne nevadí. Keď je jej v káve len trochu, tak jej to pridá na komplexnosti. Aj preto je to podľa mňa veľmi fajn káva.“
Filip Lörinc
O producentovi tohto lotu - Muhlis a Walida Argopuro
Za týmto fantastickým lotom stojí Co-operative Walida na čele s našim drahým priateľom Muhlisom, ktorý spravuje, pestuje a spracúva kávu rastúcu na ploche 420ha na kopci Argopuro v Indonezii. Jedná sa o férový koncept živobytia pre farmárov aj zamestnancov Walida. Farmári si udávajú ceny čerešní sami a dostavajú zaplatené v hotovosti pri každej dodávke fresh cherries. Mzda pracovníkov je 2x vyššia ako mzda v danom kraji.
Walida je spoločenstvo 500 rodín žijúcich pod horou Argopuro, ktoré sa už ôsmy rok venuje pestovaniu a spracovaniu výberovej kávy, z dvoch dôvodov:
1. Prinavrátenie vody do krajiny, revitalizáciu a zachovanie biodiverzity
2. Chod neziskovej organizácie - Agroforestná lesnícka škola - 800 študentov, ktorí sa v škole učia a aj bývajú v areáli školy, ktorá ma 23 učiteľov. Študenti, ktorí úspešne ukončili školu sa ďalej venujú pestovaniu, spracovaniu alebo sa uberú cestou vyššieho vzdelania v oblasti agronómie.
Mas Muhlis je vyštudovaný agronóm, ktorý sa rozhodol vrátiť do rodnej obce, aby zmenil vážnu situáciu v krajine kde sa vytratila voda. Je to processor, ktorý miluje výzkum a vývoj, čo sa odzrkadľuje na množstve a unikátnosti kombinácií spracovaní kávy. Za spomenutie stojí aj úžasný projekt obnovy hory zničenej požiarmi. Muhlis a team Walida zalesnili časť hory Argopuro, ktorá bola úplne spustošená po masívnych požiaroch v roku 2018. Na mieste požiarov úspešne založili rozmanitú kávovú plantáž vo výške 1850 m.n.m. Vtáky a zvieratá sa postupne vrátili do regenerovanej oblasti a demonštrujú, ako môže revitalizácia riešiť naše súčasné núdzové situácie v oblasti biodiverzity.