Uganda Nyakshenyi

NOVINKA! Uganda Nyakshenyi - 100%. arabika pražená na espresso

Praženie

Espresso

84,50

Chuťový profil

Hrozno, bylinky, hnedý cukor, černice, čierny čaj

Nadmorská výška

1600 - 2200 m. n. m.

Odroda

SL-14, SL-28, SL-34

Farmár / oblasť

Kingsley Griffin/ Kingha Collectiv

Spracovanie

Washed 

ciara

Blog o káve odporúča odporucane

"Espresso z kávy Uganda Nyakshenyi veľmi dobre prepája konzervatívnejšie sladké chute a jemnú aciditu, ktorá káve dodáva moderný nádych. Káva má plné telo a smotanovú štruktúru. Sladká a horká zložka, ktorá sa ocitne na vašom jazyku, pripomína hrozienka v čokoláde a čierny čaj. Veľmi nenápadne, no zároveň príjemne, ju dopĺňa acidita lesných plodov a černíc."

Ladislav Király blog o káve

Hmotnosť: 1000 g
PRAŽENIE: ESPRESSO
22,00 €
S DPH
Categories:

História ceny     História ceny

Najnižšia cena za posledných 90 dní bola 22,00 €

Guaranteed Safe Checkout

Farmári v okolí Kingha Estate

Kingha Estate sa nachádza v pomerne odľahlej oblasti na juhozápade, približne 10 hodín jazdy od Kampaly. Je to farma, ktorá sa momentálne vysádza s cieľom mať čoskoro približne 12 hektárov vysadených kávovníkmi, výhradne odrody SL 28. Funguje tiež ako umývacia stanica pre malých farmárov (outgrowerov) v oblasti. Je tam veľa malých farmárov, ale len málo spoločností investuje do hodnotového reťazca alebo kvality. Nachádza sa vedľa národných parkov pre gorily a inú zver. Káva z vlastnej farmy sa nazýva Kingha Estate, káva od outgrowerov sa nazýva Kingha Collective.

Dodávateľ predzmluvňuje celú produkciu z farmy aj od outgrowerov, 400 vriec ročne, rozdelených do dvoch sezón, a čiastočne predfinancuje zber. Taktiež plánujú a špecifikujú prípravu a rôzne spracovanie v spolupráci s Kingsleym a jeho tímom.

Kingsley Griffin, pôvodom z Kanady, bol učiteľ, ktorý sa po turistickom výlete za gorilami v tejto oblasti rozhodol začať s kávovou farmou v Ugande. Kúpil pozemok a myslel si, že to bude jednoduché, ale rýchlo zistil, že pestovanie a spracovanie kávy je komplikovanejšie, ako sa zdá. Teraz, po niekoľkých rokoch, má všetko pod kontrolou a zameriava sa len na kvalitu. Okrem produkcie kávy z vlastnej farmy spolupracuje aj s niektorými starostlivo vybranými outgrowermi v regióne.

Získali tiež granty na vodné energetické riešenie na zabezpečenie elektriny pre miestne školy a kostol. Kingsley a Kingha Estate sú tiež súčasťou svetového výskumného programu kávových odrôd.

Organizovať dopravu a nákladné autá na zber čerešní je drahé. Kingsley zvyčajne nakupuje čerešne 3 dni v týždni počas sezóny. Musí komunikovať s vedúcimi farmárov v skupine o čase nákupu. Musí tiež investovať do školení, aby farmári dosahovali lepšie výsledky v kvalite, výnose a zbere, a má na starosti agronóma. Zvyčajne posiela svojich kupcov čerešní do oblastí s nákladným autom, tí schvália nákup, keď je kvalita čerešní dobrá, a odmietnu, ak nie. Alebo požadujú triedenie. Nákup čerešní je hotovostný obchod. Musia spravovať veľké množstvo hotovosti počas zberu a vybudovať sieť dôveryhodných zamestnancov a vedúcich farmárov, ktorí opäť vyplácajú jednotlivých producentov na základe potvrdenky o dodaní. V dodávateľskom reťazci sa často strácajú peniaze. Okrem toho je ťažké získať skutočné peniaze, pretože miestna banka často nemá väčšie sumy.

Trvalo udržateľnosť a životné prostredie

Spolu s pestovaním skvelej kávy sa spoločnosť Kingha Coffee venuje zvyšovaniu príjmov a životnej úrovne ugandských farmárov. Priamo spolupracujú s domácnosťami farmárov, poskytujú vzdelávacie a tréningové programy, čím pomáhajú farmárom dosahovať vyššie výnosy a lepšiu kvalitu kávy, čo výrazne zvyšuje ich príjmy. Spoločnosť Kingha Coffee tiež spolupracuje s miestnymi školami, poskytuje oblečenie, školské potreby a poľnohospodárske vzdelávacie programy v rámci miestnej komunity. Nedávno pracovali na vytvorení mikrohydroelektrárne pri základni statku Kingha, kde preteká časť rieky Entenjari. Elektráreň po dokončení poskytne stabilný zdroj obnoviteľnej energie, dostatočný na napájanie miestneho zdravotného strediska, 2 základných škôl, strednej školy a energetických potrieb statku. Všetka vyrobená elektrina sa bezplatne poskytne miestnej komunite. Spoločnosť Kingha Coffee verí v to, že treba vrátiť komunite, ktorá im toľko dala, a je veľmi hrdá na to, že je súčasťou miestnej komunity. Poskytujú rozvoj komunít prostredníctvom vytvárania pracovných miest a prístupu na trh. Počas vrcholnej zberovej sezóny zamestnávajú viac ako 85 miestnych Ugandčanov, čo znamená, že Kingha Coffee je jedným z najväčších zamestnávateľov v okrese. Na svojej pôde nepoužívajú žiadne chemické hnojivá ani pesticídy a 95 % elektriny získavajú zo solárnych článkov. Veria v dôležitosť pestovania a spracovania kávy v súlade s miestnym prostredím a zabezpečenie udržateľnej a zdravej súčasnej a budúcej dodávky kávy.

475 Položky

odporúčame

Registrácia nového účtu

Máte používateľský účet?
Prihlásiť sa alebo obnoviť heslo